HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

FÉNYKÉPEK

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK

MÁRCIUS 15.

MARCIUS15

Click...

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

NÉVNAP

2019. március 19. Kedd
József, Bánk, Józsa
 
A Nap kel 05:25-kor,
nyugszik 17:25-kor.
 
Holnap Klaudia, Alexa napja lesz.

Székelyek Menetelése

SCHENGEN II.

HÍRLEVÉL

Poian-2012.pdf

Európa a Polgárokért

Facebook Like Box

III. FELSŐHÁROMSZÉKI NÉPDALTALÁLKOZÓ 

2015. május 9., Kézdiszentkereszt 

 A felkérésnek eleget téve, idén 7 felsőháromszéki település 208 énekese vett részt a találkozón (első évben 123-an, a tavaly 150-en énekeltünk): 

1. Lemhény énekesei, vezetőjük Miklós Mária Terézia tanítónő 

2. Kézdialmás énekes csoportja, vezető Kovács Ildikó Mária óvónő, 

3. Csomortán énekesei, vezetőjük Moré László tanító úr, 

4. Esztelnek énekesei, vezetőjük Varga Katalin tanítónő, 

5. Bélafalva énekes csoportja, vezető Kiss Melinda tanítónő, 

6. Kézdiszentlélek énekesei, vezetők: Marthi Erika tanítónő és Ábri Béla zenetanár, 

7. Kézdiszentkereszt énekesei, vezető Gábor Judit tanítónő.

KEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_01.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_02.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_03.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_04.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_05.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_06.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_07.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_08.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_09.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_10.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_11.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_12.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_13.jpg

A rendezvény díszvendégei, akik a III. Felsőháromszéki Népdaltalálkozó védnökei: 

1. Kerezsi Mária zenetanár, a Tiszta forrás népdalverseny szervezője Sepsiszentgyörgyről

2. Kerezsi János zenetanár, volt iskolaigazgató, ugyancsak a Tiszta forrás népdalverseny szervezője Sepsiszentgyörgyről,

3.  Radu Ibolya tanítónő, a népi kultúra ápolója, a népi hagyaték kiváló ismerője Csernátonból, 

4.  Radu József néptáncoktató és népművész Csernátonból,

5.  Gergely Zoltán iskolaigazgató, néptáncoktató Kézdiszentlélekről, 

6.  Ábri Béla zenetanár, a népi muzsika kiváló ismerője Kézdiszentlélekről. 

 A Felsőháromszéki Népdaltalálkozó alapszabályzata értelmében, minden települést egy énekes csoport képvisel, amelynek tagjai közt mindkét nemnek és minden korosztálynak kell képviselője legyen, kisgyermekkortól, ifjú- és felnőttkoron át, az idős korig. Ennek megfelelően a települést képviselő énekesek egy családként foglalnak helyet a színpadon, közösen és szólisták által bemutatott helyi vagy más tájegységek népdalait szólaltatják meg. Zenekari kísérettel színesebbé tehetik előadásukat. A találkozókon filmfelvétel készül, így sikerült dokumentálni, rögzíteni 

 2013-ban 65 népdalt, 2014-ben pedig 80-at (91 hangzott el, amelyből ismétlődött 11). 

A felvételeket, melyeket Boldizsár Géza szakember, helyi tanácsos készít el, megkapják a résztvevő csapatok is, hogy a következő felkészülés során abból építkezzenek. Az évente megújuló repertoárokat a csoportok úgy állítják össze, hogy lehetőleg olyan népdalok szerepeljenek, amelyek az előző években nem hangzottak el. Nem nehéz a dolguk, hisz nagyon gazdag a készlet, a magyar népdalirodalom gazdagsága csaknem az összes európai ország népdalkészletét több ezer népdallal felülmúlja. 

 Népdaltalálkozónk célja a helyi népdalkincs feltérképezése, rögzítése, továbbadása, és mindezen túl példaadás az ifjaknak, gyermekeknek, a közösség építése. A családias hangulatban eltöltött próbák alatt a gyermekek megtanulják a népdalokat és azt, hogy hogyan kell énekelni azokat mély átéléssel, szívből, szeretettel. Az énekhang, az a mindenki számára kéznél levő, ingyenes „hangszer”, amelyet végtelenül egyszerű megszólaltatni, s a közös éneklés, ha szépen szól, egyben össze is tart. 

 Szent Ágoston szavaival élve: „aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik”, mert aki énekel, aki zenél, az olyan talentumot használ a közösség javára, amely a szeretetet hirdeti, s amelyről egyes népek azt tartják, isteni eredetű.

Gábor Judit
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma