Családi nap Polyánban

Beteggondozásról tárgyaltak Szerzõ: Hírmondó

image
A Caritas képviselői és a polgár­mester egy asztalnál
Közösségi, családi napot tartottak vasárnap Kézdiszentkereszten az önkormányzat, a római katolikus plébánia, a helyi nyugdíjasklub és a gyulafehérvári Caritas közreműködésével. A délelőtti szentmisén mindenki részt vett, ezt követően a program az iskolaudvaron folyatódott.

Nyolcvan literes üstben rotyogott a bográcsgulyás, a hozzávalókat a helyiek és a nyugdíjasklub tagjai dobták össze. Az idősek korukat meghazudtoló módon kitettek magukért, a gulyás mellett kávét és kalácsot szolgáltak fel a vendégeknek.

A szabadidős rendezvény célja a családeszmény támogatása, a közös élményszerzés volt, a Caritas munkatársai Játékok a kredenc fiából címmel tartottak többórás foglalkozást családoknak, gyerekeknek. A játszóházban körülbelül száz aprónép foglalatoskodott, több órán át betűket gyűjtögettek szorgosan, amelyekből szavakat kellett kirakni: minden értelmes szóért valamilyen apró nyeremény járt. Betűket ügyességi, népi kreatív játékokon való részvétellel szerezhettek.

Közös betűhorgászat

A szervezet munkatársai a lehető legegyszerűbb régi játékokat elevenítették fel, amelyek nemcsak a kicsiket, de a szülőket, idősebbeket is megmozgatták, ők is örömmel próbálták ki gyermekkoruk kedvenc játszóeszközeit. A játékok ezúttal is a minőségi időtöltést, régi, értékes tárgyak újrafelfedezésének örömét, a kreativitás fejlesztését szolgálták.

Ezzel párhuzamosan megbeszélést tartottak, amelyen a Caritas képviselői a szervezet által nyújtott szociomedikális szolgáltatásról tájékoztatták az önkormányzat képviselőit. A szervezet több éve munkálkodik a vidéket érintő, integrált beteggondozási ellátás kiépítésén, most Polyánban is elindítanák ezt a szolgáltatást, hiszen az idősektől kapott visszajelzések alapján a falunak szüksége van erre.

Kézről kézre jár a játékmackó

A Caritas elsődleges célja a segítségnyújtás olyan személyeknek, családoknak, akik nehéz anyagi körülményeik miatt nem részesülhetnek szak- illetve kórházi ellátásban. Ennek érdekében hozták létre az otthoni beteggondozás programot és – több mint három éve – betegközvetítői szolgálatukat. Jelenleg kapcsolatépítés folyik, keresik azokat a helyi intézményeket, szervezeteket és csoportokat, amelyek szociális és egészségügyi feladatokat látnak el, elhivatottak, és megoldásokat kínálnak az ilyen jellegű gondokra. A megbeszélés után Pál Endre polgármester elmondta, örömmel fogadták a kezdeményezést, szeretnék, ha egy ilyen lehetőséggel a községben is élhetnének. Megtárgyalták a beteggondozás részleteit, viszont egyedül nem dönthet a kérdésben, mivel a tevékenységnek költségvonzata is van. Megígérte, a beteggondozó szolgálat beindításának kérdését a helyi tanács elé terjeszti. 

 

 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma