„Itt vagyunk, itt élünk”

Székely zászlók Bélafalván és Polyánban 

image
A kis­iskolások műsora Bélafalván
Hétfőn Bélafalván, majd Kézdiszentkereszten avatták fel a Fejér László Ödön parlamenti képviselő által ajándékozott székely zászlókat. Az eseményt mindkét helyszínen helyi kisiskolások műsora tette ünnepélyesebbé.

Bélafalván 14 órakor a világháborús hősök emlékkeresztje mellé felállított rúdra húzták fel a székely lobogót, a Tuzson János-iskola tanulói rövid műsorral köszöntötték az eseményt. Pál Endre polgármester elmondta, a zászló felvonását az önkormányzati képviselők, valamint a fiatalok is többször sürgették. Most végre sikerült elkészíttetni a zászlórudakat, és Fejér László Ödön jóvoltából lobogót is kaptak.

„Itt az emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy a községháza mellett, az emlékműnél szembeötlő legyen ez a székely szimbólum. Ezt nem az éjszaka leple alatt húzzuk fel, és nem a sötétben lessük, hogy milyen következményei lesznek. Nyíltan vállaljuk, kiállunk mellette, mert azt szeretnénk, hogy sokáig lobogjon. A zászlóállítás nem öncélú gesztus, hanem azt fejezzük ki vele, hogy itt vagyunk, itt élünk” – mondta a polgármester.

Fejér László Ödön képviselő vitte a zászlókat ajándékba

Fejér László Ödön megköszönte a kisiskolásoknak és a jelenlevőknek, hogy szebbé tették a pillanatot, majd a székely zászló történetéről szóló rövid szöveget olvasott fel, mondván, ennél szebbet ő maga sem találhatott volna ki. Ugyanakkor arra kérte az embereket, vegyenek részt a Székelyföld autonómia-statútumának közvitájában, és támogassák a kezdeményezést.

 

A bélafalvi ünnepség után a zászlófelvonást Kézdiszentkereszten, a világháborús hősök emlékműve mellett is megismételték. Itt a Trefán Leonárd-iskola tanulóinak egy csoportja székely ruhába öltözve népdalokat és hazafias szavalatokat adott elő. Vatány Gábor plébános megáldotta a zászlót, majd a jelenlevők elénekelték a magyar és a székely himnuszokat. 

 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma