KÉZDISZENTKERESZT a háromszéki medencének a Bodok- és Ojtozi-hegység vonulatai által közrezárt északi részén a Perkő-hegység keleti oldalán található, Kézdivásárhelytől 9 km-re, a Kézdivásárhely-Esztelnek-Lemhény út mentén. Területe ősidők óta lakott. A Telek-pataknál és a Kerekhegynél 6- 9. századi szláv település nyomaira bukkantak.

KEZDISZENTKERESZT - POIAN_00.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_01.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_04.JPGKEZDISZENTKERESZT - POIAN_05.JPGKEZDISZENTKERESZT - POIAN_06.JPGKEZDISZENTKERESZT - POIAN_07.JPGKEZDISZENTKERESZT - POIAN_08.JPGKEZDISZENTKERESZT - POIAN_09.JPGkezdiszentkereszt- poian_1.jpgkezdiszentkereszt- poian_3.jpgkezdiszentkereszt- poian_4.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_12.jpg

A falu valószínűleg a Kiskászon felett a Szentjános tövében alakult ki, ahol egy kápolna alapjai is láthatók, majd alább a Perkőhöz tartozó Bolygó nevű helyre települt, végül mai helyére költözött. A falunak már 1332-ben is volt temploma, melynek helye nem ismert. 1562-ben a falu szabad lakóit egy felkelésben való részvétel miatt jobbágysággal büntették. 1910-ben 1730 lakosa volt.

SZENTKERESZTKLIKK

A fenti képre klikkelve lépjen be a galériába!

 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma