Értékek a faluban

Nemcsak táncot, tartást is tanulnak

 A falunapok kiemelkedő eseményét képezte a Tisztás Néptáncegyüttes fellépése. Ebből az alkalomból beszélgettünk Boldizsár Erzsébet kultúrfelelőssel, községi könyvtárossal, valamint férjével, Boldizsár Gézával, akik bemutatták a négy éve létrehozott, 60 tagú csoportot.

FALUNAPOK2013_02.jpg  

 

A Megéneklünk, Románia fesztivál idején létezett egy tánccsoport, ahol az alapítók maguk is táncoltak, de a rendszerváltást követően csak 2008-ban nyílt újabb lehetőség a felélesztésre, miután Erzsébet munkaköre a kultúra felé irányult. A tánclépések tanítását Ürmösi-Incze Hunorra és feleségére, Máriára bízták.

 

Eleinte egy csoporttal kezdték, aztán a felserdült ifjak helyét átvették a következők, majd csatlakoztak az óvodáskorúak is. Jelenleg három csoportban folyik a munka, a Minitisztás, Tisztáska és Tisztás név alatt, az eredmények láttán egyfajta megtiszteltetéssé vált közéjük tartozni.

 

Amint Erzsébet elmesélte, eleinte nehezen barátkoztak meg a háromszéki népies műdalokhoz szokott fülnek idegen, archaikusabb népzenével. Azóta megváltozott a helyzet, egyre többen kíváncsiak az előadásaikra, megértették, hogy Erdély néptáncait érdemes megtanulni és megismerni. A helyi viselet mellé beszerezték más tájegységek ruháit is a megyei és a helyi tanács támogatásával, évente fellépnek a karácsonyi bálon, falunapokon, más ünnepi alkalmakkor, voltak már kiszálláson Magyarországon és Erdély távolabbi tájain is.

 

Az oktatókat a szülők fizetik, a polgármesteri hivatal is bepótol a költségekbe, de a szellemi és anyagi befektetés fölösen megtérül, hiszen egy ilyen alkotói szellemben nemcsak táncot tanulnak az ifjak, hanem tartást, magyarságtudatot, tisztességet, és mindez hosszú távon a közösség javára válik. 

 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma