2014.Március 22-én a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes szervezésében előadásra került az Érted szól a harang! címet viselő táncszínházi előadás a Kézdiszentkereszti Kultúrházban. Az együttes így póbált emléket állítani  az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban elesett hősök emléke előtt, és Gábor Áron születésének 200. és halálának 165. évfordulója alkalmából.

Bemutatásra került hogyan verbúválták az akkori huszárokat a századosok, és a lányok hogyan búcsúztak a legényektől.
A Minitisztás, vagyis az együttes legkisebb tagjai  három és hat év közötti gyermekek, gyermekjátékokat adtak elő, amelyek szintén ehhez a témakörhöz kapcsolódtak. A Tisztácska, az együttes utánpótlás csoportja korondi forgatóst,  a fiúk verbunkot táncoltak.
A témakört sugalló jelenetek jól érthetően be voltak ékelve a táncok közé. Elhangoztak gyönyörű régi magyar katonadalok, melyek veszendőben vannak a kötelező katonaszolgálat megszüntetése után.
 Az előadás vendég művészeként Szilágyi László, a Heveder zenekar tagja is részt vett. A népzenét Veress Hunor, prímás, Horvát Tas, brácsás és Lőrinczi Zsolt bőgős biztosította. Az előadást másnap az Árkosi Kultúrotthonban is láthatták az érdeklődők.

 

Attachments:
FileDownloads
Download this file (FARSANG A SZINJATSZOKKAL 2014.docx)FARSANG A SZINJATSZOKKAL 2014.docx1875
Download this file (KARACSONY 2013..docx)KARACSONY 2013..docx1819Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma