HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

FÉNYKÉPEK

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK

MÁRCIUS 15.

MARCIUS15

Click...

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

NÉVNAP

2019. február 15. Péntek
Kolos, Georgina, Gina
 
A Nap kel 06:07-kor,
nyugszik 16:55-kor.
 
Holnap Julianna, Lilla napja lesz.

Székelyek Menetelése

SCHENGEN II.

HÍRLEVÉL

Poian-2012.pdf

Európa a Polgárokért

Facebook Like Box

2018FALUNAPOK 2018

 


 

 

 

2017

Felső-háromszéki népdaltalálkozó ötödször (Falunapok Kézdiszentkereszten)

 

 
 
FALUNAPOK_2017_01.jpgFALUNAPOK_2017_02.jpgFALUNAPOK_2017_03.jpgFALUNAPOK_2017_04.jpgFALUNAPOK_2017_05.jpgFALUNAPOK_2017_06.jpgFALUNAPOK_2017_07.jpgFALUNAPOK_2017_08.jpgFALUNAPOK_2017_09.jpgFALUNAPOK_2017_10.jpgFALUNAPOK_2017_11.jpgFALUNAPOK_2017_12.jpgFALUNAPOK_2017_13.jpgFALUNAPOK_2017_14.jpg

 

 

 

A kézdialmási óvodások. A szerző felvételei
A kézdialmási óvodások. A szerző felvételei
Jubiláló házaspárok az iskola udvarára vonulnak
Jubiláló házaspárok az iskola udvarára vonulnak
Beindult a falunapok sorozata. Szombaton és vasárnap tartották Kézdiszentkereszten az idei falunapokat a Trefán Leonárd-iskola udvarán, a felújított művelődési otthonban és a sportpályán. Akárcsak az előző években, az esemény legszínvonalasabb rendezvénye a Gábor Judit tanítónő kezdeményezésére született felső-háromszéki népdaltalálkozó volt. A falunapokon a magyarországi Pilisszentkereszt testvértelepülés polgármestere, Peller Márton és alpolgármestere, Mikusik Gábor is jelen volt.

A seregszemle évről évről színvonalasabb és népszerűbb, amint azt a résztvevők növekvő száma is bizonyítja, hiszen míg az első évben 123-an, idén – az ötödik találkozón – már 220-an vettek részt hat kézdiszéki településről. Lemhényből Miklós Mária Terézia tanítónő, Kézdialmásról Kovács Ildikó Mária óvónő, Csomortánból Moré László tanító, Esztelnekről Jánó Zoltán kántor, Bélafalváról Kiss Melinda tanítónő, a házigazda szerepét betöltő Kézdiszentkeresztről pedig Gábor Judit tanítónő vezette a fellépő csoportot, illetve a szólistákat. A találkozón, akárcsak az előző években, idén is zsúfolásig telt a művelődési otthon nagyterme. A közösségépítő és -formáló találkozó védnökségét a sepsiszentgyörgyi Kerezsi Mária zenetanár és Kerezsi János ny. zenetanár, a csernátoni Radu Ibolya tanítónő és Radu József néptáncoktató, Gergely Zoltán néptáncoktató, kézdiszentléleki iskolaigazgató, a Perkő Néptáncegyüttes alapítója és Antal Tibor gyimesfelsőloki zenetanár, csángó népdalénekes vállalta. A megjelenteket, falusfeleit és a határon túli vendégeket Páll Endre, a község polgármestere köszöntötte.
Gábor Judit szervező elmondta: minden települést egy-egy énekescsoport képvisel, s abban mindkét nemnek és minden korosztálynak jelen kell lennie, akárcsak egy nagy családban. A találkozó fő célja – hangsúlyozta a szervező – a helyi és felső-háromszéki népdalkincs feltérképezése, rögzítése és továbbadása a gyermekeknek és a közösségnek. Céljuk, hogy a találkozó minél változatosabb és színesebb legyen, így előző rendezvényeiket videófelvételre is rögzítették. 2013-ban 65, 2014-ben 80, 2015-ben 119, 2016-ban 111 egyedi darabot sikerült megörökíteni. A Boldizsár Géza helyi tanácstag által készített felvételeket megkapták a résztvevők. A csoportok fellépése előtt Antal Tibor, a gyimesi népdalkincs legavatottabb előadója csángó népdallal köszöntötte az egybegyűlteket. A fellépőket a közönség vastapssal jutalmazta. Ezt követően Radu Ibolya és Kerezsi János értékelte ki a népdaltalálkozót, majd Antal Tibor jelképesen fejére tette a kalapját, és kalapot emelt a fellépő csoportok teljesítménye előtt. A rendezvény egy csángó népdal közös eléneklésével ért véget.
Tegnap a Vatány Gábor plébános által celebrált ünnepi szentmisén megerősítették fogadalmukat a 25, 30, 40 és 50 évvel ezelőtt házasságot kötött házaspárok. A két legidősebb pár az ötven esztendeje együtt élő Szalló János és Ilona, valamint Sebestyén János és Ilona. A szentmise után benépesedett a Trefán Leonárd-iskola udvara, ahol Páll Endre polgármester köszöntötte a jubiláló párokat, akik a templomból helybeli mazsorettek és zenészek vezetésével sétáltak át az iskolaudvarra. Anyák napja lévén, az elöljáró az édesanyákat is köszöntötte. Ezt követően a Trefán Leonárd-iskola mazsorettcsoportja és a Szép Emlékek Nyugdíjasklub lépett színpadra, énekekkel és verssel szórakoztatta a nagyszámú közönséget. A műsor után a polgármester és Fejér László Ödön szenátor egy-egy szál virággal, a családtagok, barátok és ismerősök pedig virágcsokrokkal és -kosarakkal köszöntötték a jubiláló házaspárokat.

 

FALUNAPOK 2017


2016

IV.FELSŐHÁROMSZÉKI NÉPDALTALÁLKOZÓ

IV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_01.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_02.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_03.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_04.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_05.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_06.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_07.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_08.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_09.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_10.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_11.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_12.jpgIV_FELSOHAROMSZEKI_NEPDALTALALKOZO_2016_13.jpg

2016FALUNAPOK

 


 

 

III. FELSŐHÁROMSZÉKI NÉPDALTALÁLKOZÓ 

 

2015. május 9., Kézdiszentkereszt 

 

 A felkérésnek eleget téve, idén 7 felsőháromszéki település 208 énekese vett részt a találkozón (első évben 123-an, a tavaly 150-en énekeltünk): 

 

1. Lemhény énekesei, vezetőjük Miklós Mária Terézia tanítónő 

 

2. Kézdialmás énekes csoportja, vezető Kovács Ildikó Mária óvónő, 

 

3. Csomortán énekesei, vezetőjük Moré László tanító úr, 

 

4. Esztelnek énekesei, vezetőjük Varga Katalin tanítónő, 

 

5. Bélafalva énekes csoportja, vezető Kiss Melinda tanítónő, 

 

6. Kézdiszentlélek énekesei, vezetők: Marthi Erika tanítónő és Ábri Béla zenetanár, 

 

7. Kézdiszentkereszt énekesei, vezető Gábor Judit tanítónő.

 

KEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_01.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_02.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_03.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_04.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_05.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_06.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_07.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_08.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_09.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_10.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_11.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_12.jpgKEZDISZENTKERESZTI-NEPDALTALALKOZO-2015_13.jpg

 

A rendezvény díszvendégei, akik a III. Felsőháromszéki Népdaltalálkozó védnökei: 

 

1. Kerezsi Mária zenetanár, a Tiszta forrás népdalverseny szervezője Sepsiszentgyörgyről

 

2. Kerezsi János zenetanár, volt iskolaigazgató, ugyancsak a Tiszta forrás népdalverseny szervezője Sepsiszentgyörgyről,

 

3.  Radu Ibolya tanítónő, a népi kultúra ápolója, a népi hagyaték kiváló ismerője Csernátonból, 

 

4.  Radu József néptáncoktató és népművész Csernátonból,

 

5.  Gergely Zoltán iskolaigazgató, néptáncoktató Kézdiszentlélekről, 

 

6.  Ábri Béla zenetanár, a népi muzsika kiváló ismerője Kézdiszentlélekről. 

 

 A Felsőháromszéki Népdaltalálkozó alapszabályzata értelmében, minden települést egy énekes csoport képvisel, amelynek tagjai közt mindkét nemnek és minden korosztálynak kell képviselője legyen, kisgyermekkortól, ifjú- és felnőttkoron át, az idős korig. Ennek megfelelően a települést képviselő énekesek egy családként foglalnak helyet a színpadon, közösen és szólisták által bemutatott helyi vagy más tájegységek népdalait szólaltatják meg. Zenekari kísérettel színesebbé tehetik előadásukat. A találkozókon filmfelvétel készül, így sikerült dokumentálni, rögzíteni 

 

 2013-ban 65 népdalt, 2014-ben pedig 80-at (91 hangzott el, amelyből ismétlődött 11). 

 

A felvételeket, melyeket Boldizsár Géza szakember, helyi tanácsos készít el, megkapják a résztvevő csapatok is, hogy a következő felkészülés során abból építkezzenek. Az évente megújuló repertoárokat a csoportok úgy állítják össze, hogy lehetőleg olyan népdalok szerepeljenek, amelyek az előző években nem hangzottak el. Nem nehéz a dolguk, hisz nagyon gazdag a készlet, a magyar népdalirodalom gazdagsága csaknem az összes európai ország népdalkészletét több ezer népdallal felülmúlja. 

 

 Népdaltalálkozónk célja a helyi népdalkincs feltérképezése, rögzítése, továbbadása, és mindezen túl példaadás az ifjaknak, gyermekeknek, a közösség építése. A családias hangulatban eltöltött próbák alatt a gyermekek megtanulják a népdalokat és azt, hogy hogyan kell énekelni azokat mély átéléssel, szívből, szeretettel. Az énekhang, az a mindenki számára kéznél levő, ingyenes „hangszer”, amelyet végtelenül egyszerű megszólaltatni, s a közös éneklés, ha szépen szól, egyben össze is tart. 

 

 Szent Ágoston szavaival élve: „aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik”, mert aki énekel, aki zenél, az olyan talentumot használ a közösség javára, amely a szeretetet hirdeti, s amelyről egyes népek azt tartják, isteni eredetű.

 

Gábor Judit

 

 

FALUNAPOK2015

 

image
Fotók: Gábor Judit, Bartos Lóránt

 

Miután több kézdiszéki település lakói bekapcsolódtak a polyáni falunapokba, a népünnepély túlnőtte a község határait, egy kicsit mindenki a magáénak érezhette a rendezvényt. Kétségtelen, hogy az ünnep legértékesebb momentumát a harmadik alkalommal tető alá hozott felsőháromszéki népdaltalálkozó képezte, a kultúrotthonban rendezett esemény telt ház előtt zajlott.

 

 A meghirdetett programpontok zöme az iskola tágas udvarán felütött lacikonyhák környékén, valamint a színpadon zajlott, ahol a hivatalos megnyitót, a táncházat, a helyi tánccsoport és az iskolások előadását tartották, emellett szombaton Bettyna, vasárnap este pedig Homonyik Sándor adott nagy sikerű koncertet.

 

 

Népdalkedvelő a kultúrotthonban

 

A falunap legszínvonalasabb programpontja nem új keletű, Gábor Judit tanítónő kezdeményezésére 2013 óta minden évben megrendezik a felsőháromszéki népdaltalálkozót. Az esemény évről évre fejlődik, ahogy ezt a résztvevők növekvő száma is bizonyítja, hiszen míg első évben 123-an, tavaly 150-en, addig idén hét felsőháromszéki településről 208-an tették tiszteletüket a találkozón. Lemhényből Miklós Mária Terézia tanítónő, Kézdialmásról Kovács Ildikó Mária, Csomortánból Moré László, Esztelnekről Varga Katalin, Bélafalváról Kiss Melinda, Kézdiszentlélekről Marthi Erika és Ábri Béla, a há­zi­gazda szerepét betöltő Kézdiszentkeresztről pedig Gábor Judit vezette a csoportot, illetve a szólistákat.

 

 

A népdaltalálkozó telt ház előtt zajlott

 

A közösségépítő és -formáló találkozó védnökségét a sepsiszentgyörgyi Kerezsi Mária zenetanár (a Tiszta forrás népdalverseny szervezője) és Kerezsi János ny. zenetanár (a zeneiskola egykori igazgatója), a csernátoni Radu Ibolya és Radu József, a kézdiszentléleki Gergely Zoltán (Perkő néptáncegyüttes), valamint Ábri Béla kézdiszentléleki zenetanár vállalta el. Gábor Judit szervező elmondta: az esemény jól meghatározott szabályzat szerint zajlik, így minden települést egy-egy énekescsoport képvisel, melynek tagságában mindkét nem, emellett minden korosztály jelen kell legyen. 

 

 

A szomszédos bélafalviak is részt vettek a rendezvényen

 

A tanítónő szerint céljuk, hogy a találkozó minél változatosabb és színesebb legyen. Így az előző rendezvényeiket filmre vették, 2013-ban 65, míg 2014-ben 80 egyedi darabot sikerült az utókor számára megörökíteni. A Boldizsár Géza tanácsos által készített felvételeket a résztvevők megkapják, és arra kell törekedniük, hogy a következő találkozóra korábban el nem hangzott dalokkal készüljenek.

 

 

A helyi néptáncegyüttes előadása gazdagította a programot

 

A főszervező úgy véli, ez által a nemzeti kultúránk megmentéséhez is hozzájárul a rendezvény, hiszen a felvételeknek köszönhetően fennmaradnak azok a népdalok, amelyeket esetenként csak egy-egy településen ismertek. A jó hangulatban zajló találkozó végén minden résztvevő oklevelet kapott a szervezőktől.

 

Házaspárokat köszöntöttek

 

Vasárnap az ünnepi szentmise után benépesedett az iskola udvara: kevéssel 12 óra után tartották a házassági évfordulót ülő párok köszöntését. Ők a templomból a mazsorettek és zenészek vezetésével sétáltak az udvarra, ahol elsőként Daragus Imre vőfély köszöntötte az ünneplőket.

 

 

Virágba borult a tér

 

„Viseljük magunkat illő becsülettel, hogy köthessük össze hites szeretettel, mint megannyi ágú erős kötelekkel, hogy az Úristennek nagy gondviselése éltesse őket szívük örömére!”

 

 

Páll Endre polgármester köszöntötte a jubilálókat

 

Utána Páll Endre polgármester szólt a jubiláló párokhoz. „Az életben vannak események, amikor elfeledve a gondokat, bajokat, átadhatjuk magunkat egy-egy ünnep varázsának. Ezen a mai eseményen együtt ünnepelhetünk olyan házaspárokkal, akik betartották szavukat az élet vad viharában. A költő szerint az évforduló a szívben megőrzött tegnap, az együtt megtett utak ünnepe, a közös élet ünnepe. Kedves jubiláló házaspárok! Örömteli a mai nap, amikor házasságkötésük évfordulóját ünnepeljük. Most visszajönnek az elfelejtettnek hitt pillanatok, leperegnek a házasságkötésük percei, amikor fiatalon, bizakodva, a jövőbe vetett igaz hittel álltak az oltár elé” – fogalmazott Polyán elöljárója, utána Gáspár Henrietta énekes köszöntővel üdvözölte az ünneplőket, majd a helybeli mazsorettcsoport műsorát lehetett megtekinteni.

 

 

A mazsorettek szívvel lélekkel táncoltak

 

Az I–IV. osztályos gyerekeket – akik szemlátomást élvezik a mazsorettszerepet – Pál Adél, Kádár Tünde és Gábor Judit tanítónők készítették fel a szemerkélő esőben zajló produkcióra. Közben virágba borult a tér, ugyanis családtagok, barátok és ismerősök köszöntötték fel, és kívántak további boldog házaséletet a tucatnyi ünnepelt párnak. 

 

kezdiszentkeresztnapok2015 resize

FALUNAPOK2014

KEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_01.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_02.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_03.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_04.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_05.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_06.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_07.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_08.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_09.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_10.jpgKEZDISZENTKERESZTI FALUNAPOK 2014_11.jpg

 

Idén már hatodik alkalommal lépett színpadra falunapok alkalmával Kézdiszentkereszten a Tisztás Néptáncegyüttes két utánpótlás csoportjával az óvodáskorú Minitisztással és a kisiskolásokból álló Tisztácskával.

Az előadás megható pillanata volt, amikor összhangban az együttes apraja és nagyja énekelték a különböző szebbnél szebb katonadalokat, és megtalálták a különböző dallamokhoz illő tánclépéseket is.

Az érdeklődők figyelemmel kísérhették, hogy mit jelent kis kezdő táncosnak lenni, és mi is az , amikor valaki nagyon is otthonosan mozog a különböző erdélyi tájegységek tánclépéseinek előadásában.

Az együttes hatodik  születésnapja alkalmából oktatóinknak és minden jelenlegi és volt táncosunknak jó egészséget és kitartást kívánok a további munkához. A csoport vezetője, Boldizsár Erzsébet

Hunyad megyében vendégszerepelt a TisztásNéptáncegyüttes

 HUNYADAz elmúlt hétvégén Hunyad megyében vendégszerepelt a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes, ahol az ötödik alkalommal megszervezett magyar napokon vett részt, eljuttatva különböző szorvány településekre az erdélyi magyar néptánc sokszínűségét.

 A programok idén sem csupán a nagyobb városokra koncentrálódtak. Színes eseményekkel várták az érdeklődőket a megye kisebb és nagyobb településein is. Klasszikus és könnyűzenei koncertek, magyar termékek vására, hagyományőrző foglalkozások, néptáncelőadások, vallásos programok, kabaré és színház, kiállítások, könyvbemutatók, vetélkedők és sportrendezvények várták az érdeklődőket - kicsiket és nagyokat - több mint tíz napon keresztül.

 Ennek a rendezvénynek volt aktív résztvevője a Tisztás Néptáncegyüttes, eljuttatva a néptánc örömét négy Hunyad megyei településre Barcsára, Bácsira, Lozsádra és Dévára. Köszönjük a házigazdák szivélyes fogadtatását.

Az együttlét öröme akkor válik igazán értékessé, ha abban minél többen osztozunk.

Csoportvezető                                                                                    Boldizsár Erzsébet


 

 

 

 

FALUNAPOK2013

2013.május 4-én és 5-én szervezték meg Kézdiszentkereszten tizenharmadik alkalommal a falunapokat, amelynek keretében a Tisztás és Tisztáska Néptáncegyüttes erdélyi néptáncokat mutatott be.

FALUNAPOK2013_00.jpgFALUNAPOK2013_01.jpgFALUNAPOK2013_02.jpgFALUNAPOK2013_03.jpgFALUNAPOK2013_04.jpgFALUNAPOK2013_05.jpgFALUNAPOK2013_06.jpgFALUNAPOK2013_07.jpgFALUNAPOK2013_08.jpgFALUNAPOK2013_09.jpgFALUNAPOK2013_10.jpgFALUNAPOK2013_11.jpgFALUNAPOK2013_12.jpgFALUNAPOK2013_13.jpgFALUNAPOK2013_15.jpgFALUNAPOK2013_16.jpg

Elsőként felcsíki táncok kerültek színpadra, ezek közül a legényes táncok közül székely verbunkot, féloláhost és orosz zsukát láthatott a közönség. A páros táncokból pedig lassú csárdást(lassú magyaros), valamint gyors- és sebes csárdást. A felcsíki produkció cepperrel ért véget.

A Tisztáska táncosai 8-12 éves kézdiszentkereszti és bélafalvi gyermekek, akik nagy lelkesedéssel próbálják elsajátítani a néptánc fortélyait. A most debütáló moldvai koreográfiájuk nagy sikert aratott.

FALUNAPOK2013TISZTASKA_00.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_01.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_02.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_03.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_04.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_05.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_06.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_08.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_09.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_10.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_11.jpgFALUNAPOK2013TISZTASKA_12.jpg

A Tisztás mezőségi viseletben dobogtatta meg a szíveket a Marti Jenő által összeállított koreográfiával, amelyben a táncosok akasztós páros táncot, a legényesben pedig ritka magyart és sűrűt táncoltak, majd  mezőségi lassú- és gyors forgatós táncok következtek a közönség nagy örömére.

Az együttes legújabb koreográfiája   a néptáncos szóhasználatban "szatmári"-nak nevezett táncokból van összeállítva.  Ezek a táncok az egykori Ecsedi-láp környéke: a "Rétoldal", a Szamos és a Kraszna folyók közötti, Mátészalkától délre eső területről származnak. Híres táncos falvai: Nagyecsed, Ököritófülpös, Tyukod. A mocsarat mintegy száz éve csapolták le, tizennyolc kisebb falu maradt egykori környékén. Tánckultúrája sajátos kettős arculatot mutat. Táncéletére egyfelől a spontán szerveződő, alkalmi mulatságok sokasága, másfelől -- a résztvevőket nyomtatott kártyákkal meghívó -- "bilétes" bálok jelenléte volt a legjellemzőbb.

Az archaikusabbnak tűnő, konkrét időhöz nem kötődő táncmulatságok elsősorban a kaláka munkákhoz (kenderdörzsölő, lekvárfőző, fonó) kapcsolódtak. A különböző társadalmi rétegek (pásztorság, cselédség) számára megrendezett batyus bálok tovább színesítették ezt a képet. A "bilétes" bálok már egy polgárosultabb tánckultúrát engednek sejtetni. Együtt találjuk ezen a vidéken a régi stílusú -- főleg a pásztorok körében fennmaradt -- eszközös (botoló)- ugrós (oláhos) táncokat és a nemzeti tánckultúra kialakulására nagy hatást gyakorló új stílusú verbunkot és csárdást. Ezekből a táncokból mutatott be ízelítőt befejező produkciójábana Tisztás Néptáncegyüttes. 

 A közreműködő  oktatóknak és koreográfusoknak Ürmösi-Incze Hunor és felesége Mária-Teréziának, valamint Marthi Jenőnek  ezúton is szeretnénk megköszönni munkájukat.

 

Vasárnap Vatány Gábor plébános jubileumi szentmisét celebrált, és köszöntötte a 25, 30, 40, 50, 60 éves házassági évfordulójukat ünneplő párokat, akik megújították sok évvel ezelőtti fogadalmukat. A templomból kijövőket a kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának fúvószenekara és mazsorett csoportja kísérte a Trefán Leonárd-iskola udvarára, a falunapok helyszínére, ahol közel egyórás műsorral léptek fel. Elsőként Páll Endre polgármester köszöntötte a jubiláló házaspárokat és – anyák napja lévén – a község asszonyait, édesanyáit.

JUBILEUM2013_01.jpgJUBILEUM2013_02.jpgJUBILEUM2013_03.jpgJUBILEUM2013_04.jpgJUBILEUM2013_05.jpgJUBILEUM2013_06.jpgJUBILEUM2013_07.jpgJUBILEUM2013_08.jpgJUBILEUM2013_09.jpgJUBILEUM2013_10.jpgJUBILEUM2013_11.jpgJUBILEUM2013_12.jpg

Az ünnepeltek közül tizenhét pár jelent meg. A 60. évfordulóhoz kapcsolódó jókívánságok Máté Mihálynak és Erzsébetnek szóltak, 50 éve kötöttek házasságot Daragus Adalbert és Erzsébet, Vizi János és Julianna, Jakab Dávid és Anna, valamint Papp Vilmos és Erzsébet. Negyven éve él boldog házasságban Györkovács Gábor és Eszter, Todor Béla és Mária, valamint László István a feleségével, Emmával. Következnek a 30 éve házasok: Pászka Emil és Klára, valamint az Esztány házaspár, Imre és Izabella. A sort negyedszázada házasságot kötött párok zárták: Opra Zoltán és Gizella, Opra András és Judit, Bodó László és Erzsébet Piroska, Zsigmond Vendel és Ida, Pénzes Ferenc és Veronka, Bandi Géza Gábor és Mária, valamint Csavar István és Erzsébet.

A templomi szertartás után Tamás Sándor megyetanácselnök átadta a megyezászlót, majd ezt követően az iskola udvarán Páll Endre polgármester, Olosz Gergely szenátor és Gábor Balázs, Fejér László Ödön irodavezetője köszöntötte az ünnepelteket.

 

ISKOLASOKMUSORA2013_0.jpgISKOLASOKMUSORA2013_1.jpgISKOLASOKMUSORA2013_2.jpgISKOLASOKMUSORA2013_3.jpgISKOLASOKMUSORA2013_4.jpgISKOLASOKMUSORA2013_5.jpgISKOLASOKMUSORA2013_7.jpgISKOLASOKMUSORA2013_8.jpg

Tudósító: Boldizsár Erzsébet      Fotó: Boldizsár Géza

Az első Felsőháromszéki Népdaltalálkozó

FELSOHAROMSZEKI NEPDALTALALKOZO 2013 KEZDISZENTKERESZT_1.jpgFELSOHAROMSZEKI NEPDALTALALKOZO 2013 KEZDISZENTKERESZT_2.jpgFELSOHAROMSZEKI NEPDALTALALKOZO 2013 KEZDISZENTKERESZT_3.jpgFELSOHAROMSZEKI NEPDALTALALKOZO 2013 KEZDISZENTKERESZT_4.jpgFELSOHAROMSZEKI NEPDALTALALKOZO 2013 KEZDISZENTKERESZT_5.jpgFELSOHAROMSZEKI NEPDALTALALKOZO 2013 KEZDISZENTKERESZT_6.jpgFELSOHAROMSZEKI NEPDALTALALKOZO 2013 KEZDISZENTKERESZT_7.jpgFELSOHAROMSZEKI NEPDALTALALKOZO 2013 KEZDISZENTKERESZT_8.jpgFELSOHAROMSZEKI NEPDALTALALKOZO 2013 KEZDISZENTKERESZT_9.jpg

Fotó: Gábor Judit tanítónő
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma