HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

FÉNYKÉPEK

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK

MÁRCIUS 15.

MARCIUS15

Click...

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

NÉVNAP

2019. március 19. Kedd
József, Bánk, Józsa
 
A Nap kel 05:25-kor,
nyugszik 17:25-kor.
 
Holnap Klaudia, Alexa napja lesz.

Székelyek Menetelése

SCHENGEN II.

HÍRLEVÉL

Poian-2012.pdf

Európa a Polgárokért

Facebook Like Box

A Tisztás Néptáncegyüttes 2008-ban alakult Kézdiszentkereszten, azzal az elképzeléssel, hogy az erdélyi magyar néptánc kultúrát megismertesse és megszerettesse a helyi közösséggel.  Nagy lelkesedéssel jöttek a gyerekek, kisebbek, nagyobbak, és a kitartásuknak, valamint az oktatók elhivatottságának köszönhetően az évek során kialakult egy jó közösség. 

2009-ben megalakult a ForisPolyán Kulturális és Ifjúsági Egyesület, amely intézményes hátteret biztosít  a Tisztás Néptáncegyüttesnek, mely együttes fő tevékenysége az erdélyi népi kultúra gyűjtése, elsajátítása és oktatása.

Az egyesület, valamint a néptáncegyüttes vezetője Boldizsár Erzsébet kultúrfelelős, községi könyvtáros, aki a hagyományápolás járható útját a népdal- és néptánc  megőrzésében és elsajátításában látja, mivel a mai modern világ mindent elnyel, ami eredeti és érték. Meggyőződése, hogy a hagyományokat nemcsak ápolni, de megélni is kell.

A Tisztás Néptáncegyüttes oktatói kezdetektől fogva Ürmösi – Incze Hunor és felesége, Ürmösi – Incze Mária Terézia, akik nagy lelkesedéssel és szakmai hozzáértéssel tanítják a táncot, népdalt, példát adva emberségből, kitartásból minden táncos számára.

 A néptáncegyüttes programjai, a próbák, a fellépések, az előadások a fiatalok egészséges fizikai és szellemi fejlődését segítik. Az erdélyi néphagyományok elsajátítása és gyakorlása minden másnál jobban szolgálja az újabb nemzedékek közösséggé szervezését, mentális és fizikai fejlődésüket, anyanyelvi képességeiket és nyitottságukat a saját, illetve más nemzetiségek kultúrája felé. A néptáncegyüttes szerepe kettős: egyrészt oktató-nevelő jellegű a tagok számára, másrészt Kézdiszentkereszt magyar nyelvű művelődési életéhez minőségi táncelőadásokkal járul hozzá.

 

A megalakulás óta többféle erdélyi magyar tánckultúrába nyert betekintést a csapat. Magyarlapádi, korondi,  moldvai, felcsíki, mezőségi, küküllőmenti, szatmári, szászcsávási és kalotaszegi táncanyaggal ismerkedtek meg a táncosok, és minden vidék népdalaiból is tanulhattak néhányat.

Az együttes két utánpótlás csoporttal működik, az óvodás és kisiskolás korú gyemekeket magába foglaló Minitisztással és a Tisztácskával, amely a 10 – 14 évesek csoportja.

A Tisztás, a Tisztácska és a Minitisztás bemutatkozik minden falunap alkalmával Kézdiszentkereszten és Bélafalván, karácsonyi- és szüreti előadással egybekötött bálokat szerveznek, guzsalyasba gyűlnek össze szüleikkel együtt.

Tehetségüket és tudásukat megmutatják Déván, a Dévai Magyar Napok rendezvénysorozatán, a Perkőn a Gyermek- és IfjúságiNéptánctalálkozók alkalmával, a medgyesi Vándorcsizma Fesztiválon, Sepsiszentgyörgyön a Népzene- és Néptánctalálkozón és Magyarországon a Heves és Kovászna megyék testvérmegyei látogatása alkalmával szervezett Székelyföld Gyöngyszemei nevet viselő rendezvényen, ahol Székelyföld neves történészeivel, geológusaival, kézműveseivel együtt vehettek részt.


FORIS – POLYÁN KULTURÁLIS ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET KÉZDISZENTKERESZT

 

A Foris-Polyán Kulturális és Ifjúsági Egyesület 2009-ben alakult azzal a céllal,hogy intézményes hátteret biztosítson a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttesnek, mely együttes fő tevékenysége az erdélyi népi kultúra gyűjtése, elsajátítása és oktatása. Programjaink a fiatalok egészséges fizikai és szellemi fejlődését segítik.

FORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _0.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _01.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _02.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _03.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _04.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _05.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _06.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _07.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _08.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _09.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _10.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _11.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _12.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _15.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _16.jpgFORIS - POLYAN KULTURALIS ES IFJUSAGI EGYESULET _17.jpg

Az erdélyi néphagyományok elsajátítása és gyakorlása minden másnál jobban szolgálja az újabb nemzedékek közösséggé szervezését, mentális és fizikai fejlődésüket, anyanyelvi képességeiket és nyitottságukat a saját, illetve más nemzetiségek kultúrája felé. Néptánccsoportunk szerepe kettős, egyrészt oktató-nevelő jellegű a tagok számára, másrészt Kézdiszentkereszt magyar nyelvű művelődési életéhez minőségi táncelőadásokkal járul hozzá.

 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma