HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

FÉNYKÉPEK

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK

MÁRCIUS 15.

MARCIUS15

Click...

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

NÉVNAP

2019. március 19. Kedd
József, Bánk, Józsa
 
A Nap kel 05:25-kor,
nyugszik 17:25-kor.
 
Holnap Klaudia, Alexa napja lesz.

Székelyek Menetelése

SCHENGEN II.

HÍRLEVÉL

Poian-2012.pdf

Európa a Polgárokért

Facebook Like Box

LÁTNIVALÓK

Kézdiszentkereszt – régi szlávos hangzású nevén Polyán – a szomszédos Bélafalvával alkot egy települést. Katolikus székely-magyarok lakják. A Székely-Kászoni-hegység déli lábánál fekszik a Felsőháromszéki medencében. Számos őskori lelet került innen a felszínre, a Telek patakában szláv telepet tártak fel.

KEZDISZENTKERESZT - POIAN_01.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_02.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_04.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_05.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_06.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_07.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_08.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_09.JPGKEZDISZENTKERESZT - POIAN_10.jpgKEZDISZENTKERESZT - POIAN_11.jpg
Fotó: Boldizsár Géza

A hagyomány szerint ez egy „vándorló falu”. A Kászon vizének egyik mellékvölgyében, a tatárdúlás idején elpusztult falu – Szentjános - maradék lakói, a Bolygó nevű helyre vándoroltak. De mert ott gyenge volt a talaj – mesélik a helybeliek – lejöttek a Perkő-hegy lábához, letelepedtek oda, ahol most fekszik a falu.

Római katolikus temploma, bár újjáépült, őriz néhány régi gótikus faragott kőemléket. Belseje megtartotta barokk ízlését. Titulusa a Szentkereszt megtalálása, melytől a falu neve is származik. Oltárának kőlapját, a régi keresztelő medence ornamentikájával díszítették a kivitelezo kofaragók. Polyánnak görögkeleti fatemploma is van. (1762) Erzsébet királyné emlékhárs az önkormányzat székháza előtt. A Perkő-hegy gerincén lévő kilátóhelyen monumentális kereszt jelzi, hogy keresztény faluban vagyunk. Innen teljes panorámájában bontakozik ki tiszta időben a Felsőháromszéki-medence és a Keleti-Kárpátok vonulata. Ismertek még a pojáni kőbányák és kőfaragók. A paleogén korú, szép sárgás és jól faragható homokkőből művészi munkákat (emlékköveket, kapulábakat, sírköveket stb.) készítenek a ma is munkálkodó kőfaragó Papp, Varga, Albert és Fekete családok. Műemlék a bélafalvi katolikus templom. Késő gótikus ajtókerete barokk építészeti elemeket őriz. Főoltára védőszentjét, Szent Adalbert vértanú püspököt ábrázolja.

 Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma