Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Huszonöt évvel ezelőtt, 1996. szeptember 15-én a bélafalvi iskola Rancz Lajos akkori tanító kezdeményezésére felvette a falu híres szülöttje, Tuzson János, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvéd őrnagyának nevét. E kerek évfordulóra emlékezve kopjafát avattak a helyiek.

„Az ötlet, hogy szép előteret varázsoljunk az iskola elé, már a tavasszal megfogalmazódott. Miután tavaly kivágták az öreg fenyőket, és felújítottuk az iskolát, adta magát a feladat, hogy át kell alakítani a teret. Kérésem hamar meghallgatásra talált, ugyanis a polgármesteri hivatal és az iskola vezetősége készségesen támogatott a megvalósításban. A szakszerű gondozás következtében ma is gyönyörű virágoskertet csodálhatunk. A két virágkompozíció és Vetró András Tuzson János-plakettje előtt adta magát a hely, hogy kiegészítsük a teret” – tudtuk meg Kiss Melinda tanítónőtől, aki a kopjafa felállítását kezdeményezte.

A kopjafa felállításának ötlete családi körben fogalmazódott meg, és Lázár András ozsdolai fafaragó mester készítette el Toroczkay Sándor és családja anyagi támogatásával.

– A kopjafaállítás régi székely szokásra vezethető vissza. E fából készített emlékoszlop hagyományos népi motívumokat tartalmaz. Jelképrendszerét tekintve fentről lefelé vizsgálva látható a fejtag, ami harcias jellemű székely származású férfit szimbolizál, a kereszt motívum a kereszténységre utal, a gomb motívum a szakmájában elismert személyt jelképezi, az életkorra utaló korongok a hosszú életet jelentik. A lábazat részén helyet kapott a fafaragó mester monogramja és egy gravírozott tábla, ami a mai ünnepet hirdeti – mondta el Kiss Melinda.

A felállított kopjafát Vatány Gábor plébános áldotta meg a jelen lévő közönség, Páll Endre Kézdiszentkereszt község polgármestere, Turóczi István alpolgármester, Lázár András fafaragó mester, Szigeti Attila iskolaigazgató és a Tuzson János Hagyományőrző Társaság gyalogosainak körében. Az eseményt a helyi elemi iskola egykori és jelenlegi diákjainak műsora, valamint az esemény utáni szeretetvendégség színesítette.  (Peti Botond)

 BELAFALVA

Kézdiszentkereszt északi szomszédja Bélafalva.

A Szent Adalbertnek ajánlott templom gótikus bejárói az épület középkori eredetére utalnak; a különálló harangtorony 1802-ben épült.

A falu különleges értéke a magas kort megért Orbán Lázár (1905--2007) falukrónikás csűrmúzeuma, melyben családja és a falu régi használati tárgyai vannak kiállítva.

 Itt született Tuzson János (1825--1904) az 1848/49-es magyar szabadságharc honvéd őrnagya, a Nyergestetői csata hőse.

 

 


 1. Az iskola bemutatása:

Tuzson János Elemi Iskola

527141 Bélafalva

Tel.: 0267368750

2. Az iskola rövid története

Bélafalva katolikus székelymagyar falu a felső – háromszéki Szentföldön. Kovászna megyében, Kézdivásárhelytől 11 km-re fekszik észak-keletre. Közigazgatásilag Kézdiszentkereszthez  tartozik.

A falu legismertebb szülöttje volt Tuzson János (1825 – 1904), az 1848-as magyar szabadságharc honvédőrnagya, a nyerges – tetői csata hőse. Az ő nevét viseli kisiskolánk, melyben egy osztatlan I.-IV. osztály és egy összevont óvodai csoport működik, magyar tannyelven.

Az iskola építése 1956-ban kezdődött, miután az udvaron levő régi épület elgombásodott és tönkrement.

A helyi iskolából V-VIII osztályba a szomszédos Kézdiszentkeresztre járnak a tanulók. Tanulmányaikat majd Kézdivásárhelyen folytatják..

 3. Az intézmény jellemzői

Az iskola összevont osztályában a 2015 – 2016-os tanévben 13 kisdiák tanul, az óvodai összevont csoportban 14 gyermek jár. A kis létszám pozitívan befolyásolja a tanítási – tanulási folyamatot, hiszen a gyermekek egyéni fejlettségére és a differenciálásra  fokozottabb lehetőség adódik.

Az iskola felszereltsége gazdag, informatika laboron kívül sokféle technikai eszköz áll a rendelkezésünkre.

Az osztályterem és az óvodai csoport terme tágas, esztétikus, kényelmes, meleg, hiszen az épületben központi fűtés működik. Az épületben felszerelt illemhely a normáknak megfelelő, tágas és  higiénikus.

A pedagógusok szakképzettek, a gyermekek kellőképpen felkészültek a nagyobb osztályok megkezdéséhez.

 

IMG 9353 resizeTuzson János honvédőrnagy sírjánál Sepsiszentgyörgyön, ami 2014. áprilisa folyamán volt felújítva a bélafalvi lakosok és néhány jó szándékú segítségével.

 

 

IMG 9354 resizeTuzson János kézdivásárhelyi szobrának koszorúzása

 

  

IMG 9571 resizeA Felsőháromszéki Népdaltalálkozón 2015.


 

 

 

FALUNAPOK 2015IMG 9796 resizeIMG 9809 resize A kézdiszentkereszti Nők Szervezete szervezésében került sor a Népdal - és szépségversenyre

  

 

IMG 9813 resizeBélafalvi fiatalok nápdalokat énekelnek (Opra Anita, Bögözi Alpár, Fodor Janka)

  

 

 

IMG 9817 resizeIMG 9818 resizeIII. és IV. osztályosok bemutatják "Hogyan kell nevelni egy gyereket!"

 

 

IMG 9820 resizeIII. és IV. osztályosok vidám iskolai jelenete

 

 

IMG 9822 resizeOpra Anita és Varga Tünde modern tánc bemutatója 

 

 

 

IMG 9826 resizeA kézdiszentkereszti Gyergyai Anita könnyűzenét énekel

 

 

IMG 9828 resizeIMG 9832 resizeIMG 9835 resizeIMG 9838 resizeA kézdiszentkereszti Tisztás és Tisztácska táncegyüttes bemutatója

 

 

(Az oldal anyagát összeállította Kiss Melinda tanítónő)

 

Search

Language